Nilens katarakter
Nilens katarakter er grunne strekninger av Nilelven mellom Aswan og Khartoum hvor vannoverflaten blir brutt av mange små steinblokker og steiner som står ut fra elvebreddene, og i tillegg mange små steinete øyer. Aswan er også den sørlige grensen for Øvre Egypt. På noen steder ved disse strekninger er det stryk, mens andre steder flyter vannet roligere, men likevel grunt.
Seks katarakter
[rediger | rediger kilde]Når en teller oppstrøms (fra nord til sør), er den første katarakten i dagens Egypt; resten (andre til sjette) er i Sudan.
- Den første katarakten er i Aswan (24°4′N 32°52′Ø)
- Den andre katarakten (eller Den store katarakten) var i Nubia og er nå lagt under vann av Nassersjøen (28°48′N 30°58′Ø)
- Den tredje katarakten er rundt Tombos/Hannek (19°45′N 30°22′Ø)
- Den fjerde katarakten er i Manasirørkenen (Dar al-Manasir) og ble lagt under vann av Merowedemningen fra 3. kvartal 2008 (18°54′N 32°21′Ø)
- Den femte katarakten er nær samløpet med Atbaraelven (17°40′N 33°58′Ø)
- Den sjette katarakten er der hvor Nilen kutter igjennom Sabaluka pluton nær Bagrawiyah (16°52′N 33°39′Ø)
Karakterstikker
[rediger | rediger kilde]Ordet katarakt er, bokstavelig talt «nedsusende», som betyr «fossefall» eller «sluseport». Det er et gresk ord som betyr «foss»; men ingen av Nilens seks egentlige katarakter kan bli beskrevet som fosser, og gitt den bredere definisjonen skulle kanskje mange mindre katarakter også telles med. Geologer peker på den nordlige regionen i Sudan er tektonisk aktiv og denne aktiviteten har forårsaket at elven antar en såkalt «ungdommelig» karakteristikk.[1]
Det geologiske begrepet som kalles for den nubiske oppsvulmingen har omdirigert elvens løp mot vest og gjort at den holdt seg grunn og forårsaket dannelsen av katarakter. Selv om elvebredden blir nedslitt av erosjon, fortsetter landmassene å løftes og gjør at elveleie vises. Disse særegne trekkene ved elven mellom Aswan og Khartoum har ledet til en strekning som ofte blir referert til som «Nilens katarakt», mens nedstrømsdelen enkelte ganger omtales som «den egyptiske Nilen». Den geologiske forskjellen mellom de to delene av elven er meget stor. Nord for Aswan, er elveleie ikke steinete, men består i stedet for sedimenter, og er fjernt fra den grunne elven. Det er atnatt at berggrunnen tidligere av erodert flere tusen meter dyp.[2] Dette skapte en stor kløft som nå er fylt av sedimenter hvor noe også kom fra Middelhavet.
Til tross for disse karakteristikkene, er noen av kataraktene som normalt ikke er farbart med båt seilbart under flomsesongen.
Nilens seks hovedkataraktene er beskrevet utførlig av europeiske kolonialister, blant annet av Winston Churchill i The River War (1899), hvor han forteller om britene som forsøkte å returnere til Sudan mellom 1896 og 1898, etter at de ble tvunget ut i 1885. En mer moderne og nyansert bok er Nilen. Historiens elv [3] av Terje Tvedt, professor i global historie ved Universitetet i Bergen.[4]
I oldtiden strakte Øvre Egypt seg sør til Nildeltaet til den første katarakten, mens lenger oppover var landet kontrollert av oldtidensnubiske sivilisasjon Kusj, som seinere skulle ta over Egypt i 760-656 f.Kr.[5]
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ Thurmond, A.K., et al. (2004): The Nubian Swell Arkivert 25. mai 2011 hos Wayback Machine. (PDF) i:The Journal of African Earth Sciences 39, s. 401-407.
- ^ Warren, John (2006): Evaporites: Sediments, Resources and Hydrocarbons. Berlin: Springer. ISBN 3-540-26011-0. s. 352
- ^ Nilen. Historiens elv, omtale
- ^ «Nilen har alltid vært politikk» Arkivert 14. januar 2013 hos Wayback Machine., intervju med Terje Tvedt, Levende Historie 1-2013
- ^ «Cataracts of the Nile» Arkivert 20. januar 2015 hos Wayback Machine.. Fummo.com
Eksterne lenker
[rediger | rediger kilde]- Katarakter Arkivert 12. mai 2006 hos Wayback Machine.
- En fotografisk studie, 1905-1907: Breasted ekspedisjoner til Egypt og Sudan. Se fotografiene listet i Indeks under «Nile, Third cataract» og «Nile, Fourth cataract»
- Fotolenker
- Andre katarak og flere bilder
- Tredje katarakt, bilder Arkivert 8. mai 2011 hos Wayback Machine., flere bilder Arkivert 8. mai 2011 hos Wayback Machine.
- Fjerde katarakt
- Femte katarakt Arkivert 9. mai 2011 hos Wayback Machine.
- Sjette katarakt og flere bilder